воскресенье, 10 апреля 2022 г.

 Патоморфологія.

Тема :  Старіння  організму.

Клімакс—це період переходу від статевої зрілості до припинення репродуктивної діяльності.Розрізняють фізіологічний та патологічний клімакс.Під фізіологічним клімаксом розуміють природне і закономірне згасання статевої функції.Патологічний клімакс виникає після перенесених раніше інфекційних хвороб,фізичних і психічних травм,несприятливих умов праці,йому притаманний ускладнений перебіг.

Клімактерічний період у жінок починається у віці 45-47 років.Він характеризується поступовим припиненням гормональної функції яєчників і менструацій на фоні вікових змін організму.Клімактеричний період пов’язаний із старінням гіпоталамуса,який регулює функції гіпофіза та яєчників.Дистрофічні зміни в них починаються з потовщення мембрани фолікулів і завершуються  їх фіброзним ущільненням.Порожнини фолікулів заповнюються сполучною тканиною. Гормональна активність яєчників прогресивно знижується,менструакції зникають.Час після останньої менструації називають менопаузою.Через 3-4 роки від початку менопаузи маса яєчників знижується вдвоє.Настає період функціонального спокою яєчників. Маса матки зменшується до 30г.,ендометрій атрофується .Інволюційні процеси захоплюють зовнішні статеві органи і молочні залози. У третини жінок клімакс ускладнюється клімактерічним синдромом. Причина його закладена в порушенні вікової перебудови гіпоталамічних ядер під час згасання статевої функції.Цей синдром часто розвивається у жінок,у якихстаріння супроводжується вираженим атеросклерозом і гіпертонічною хворобою.Найхарактерніший прояв клімактеричного синдрому—приплив крові до голови і верхньої  частини тулуба.Із боку серцево –судинної системи спостерігають такі симптоми,як тахікардія,лабільність пульсу й артеріального тиску,біль у ділянці серця,оніміння кінцівок,холодний піт

Психічні розлади :нестійкість настрою,дратівливість,капризність,безпричинна нудь,невмотивована тривога,беззмістовний страх.Такі особи не можуть сконцентрувати увагу, на конкретному занятті,їм важко читати і писати.Постійне внутрішнє напруження призводить до втрати життєвих інтересів.Важко переноситься і мало піддається лікуванню ранній клімакс,який настає в 40-42 роки.Пізній клімакс(після 55років)  пов’язаний з хронічною патологією,насамперед статевої  сфери.

Клімактеричний період у чоловіків настає в 45-60років.Для нього характерні атрофічні зміни статевих залоз,які призводять до зменшення продукції тестостерону.В більшості чоловіків згасання статевої функції не супроводжується кліничною симптоматикою.Клімактеричний синдром буває рідко..Він проявляється симптомами з боку серцевосудинної,нервової, ендокринної систем,які нагадують клімактеричний синдром у жінок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Фармакологія.      Тема лекції : Лікарські засоби. Що впливають на функцію органів дихання. Нековаль  стор.263-275.   Стимулятори дихання,...