воскресенье, 25 апреля 2021 г.

 Тема: Лікарські засоби,що впливають на аферентну іннервацію.

Аферентними або чутливими,називають нервові волокна,які проводять збудження від органів до ЦНС.

Класифікація препаратів,що діють у ділінці аферентних нервів.

1.Речовини,що пригнічують чутливі нервові закінчення:

1.1місцевоанестезійні засоби.

2Речовини ,що захищають чутливі нервові закінчення від зовнішніх подразнень

2.1 в’яжучі

2.2 обволікальні

2.3 адсорбувальні

3.Речовини,що подразнюють чутливі нервові закінчення.

 

Місцевоанестезійні засоби –це засоби,які зумовлюють місцеву втрату чутливості—анестезію.При їх застосуванні тимчасово втрачається больова,температурна та тактильна чутливість.Вважається,що вони діють на мембрани нервових волокон,блокуючи натрієві канали і блокують проведення імпульсів.Вони повинні мати такі властивості:

-високу вибіркову дію;

-короткий латентний період;

-високу ефективність при різних видах місцевої анестезії;

-певну тривалість дії;

-бажано ,щоб вони звужували судини.

Використовують місцевоанестезійні засоби для різних видів анестезії:

-поверхневої;

-інфільтраційної(розчином анестетіка послідовно»проймають» шкіру і більш глибокі тканини.Використовують0,25-0,5%розчин новокаїну або лідокаїну);

-провідникової(анестетік вводять за ходом нерва,використовуючи1-2% розчин новокаїну або лідокаїну);

-спинномозкової(0,7-0,8мл розчину анестетіка вводять у простір над твердою оболонкою спинного мозку.Використовують 5%розчин новокаїну або лідокаїну).

 

Дикаїн використовують в офтальмологічній(0,25-1%розчин) і у ЛОР-практиці(1-3%розчин)для поверхневої анестезії.

 

Анестезін призначають для зовнішнього застосування у формі присипки,пасти,мазі та у формі ректальних супозиторіїв.

 

Новокаїн-засіб,що діє протігом 0,5-1 години;має широктй спектр терапевтичної дії та відносно незначну токсичність.Застосовують для інфільтраційної(0,25-0,5%розчин),провідникової(1-2%розчин) та спинномозкової анестезії.Його призначають усередину(при виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки),ректально(при спазмах кишок), препарат використовують для розведення антибіотиків.

Побічні дії:алергійні реакції,знепретомлення.

 

Лідокаїн засіб,що зумовлює знеболювання 2-4 години,дієшвидше,сильніше,триваліше.ніж новокаїн.Застосовують для всіх видівмісцевої анестезії.Ще використовують при гострій фазі інфаркту міокарда.для профілактики фібриляції шлуночків серця(протиаритмічна дія)

 

Ультракаїн виявляє швидку та тривалу анестезійну дію,малотоксичний.Всі види анестезій.

 

В’яжучі засоби—ущільнюють поверхневий шар слизових оболонок і шкіри,утворюючи плівку,що захищає від подразнень чутливі нервові закінчення.Вони справляють:

-болезаспокійливу дію;

-протизапальну дію;

-зниження секреції травних залоз.

 

Танін-галодубильна кислота.Призначають для зовнішнього застосування у формі розчину та мазі при запальних процесах шкіри і слизових оболонок.

 

Кора дуба містить 8% дубильних речовин,які зумовлюють його в’яжучу дію. Відвар кори дуба викормстовують для лікування запальних процесів ротової порожнини,кровоточивості ясен,опіків.

 

Шавлія лікарська.Використовують листки рослини для полоскання ротової порожнини і горла при гінгівіті,стоматиті,ларингіті.фарингіті.

В’яжучу дію справляють також трава зверобою,ягоди чорниці.квітки ромашки.

 

Вісмуту нітрат-в’яжучий засіб неорганічного походження.Призначають для зовнішнього застосування у формі мазі і присипки при запальних процесах шкіри; всередину—при виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки,ентеріті,коліті.Застосовують також комбіновані препарати---таблетки Вікалін.Вікаїр,Де-нол.

 

Обволікальні засоби—це речовини рослинного походження,які здатні утворювати у воді клеійкі рідини-слизи,щовкривають захисною плівкою слизові оболонки або шкіру та захищають їх від подразнень.

Призначають їх при:

-запальних та виразкових процесах на слизовоій оболонці травного каналу;

-отруєннях кислотами,основами тощо;

-зменшенні подразнювальної дії лікарських препаратів

До обволікальних засобів належать також продукти---молоко,яєчний білок,відвари з вівсяної крупи.

 

Крохмаль—адсорбувальний засіб у формі присипок і обволікальний –у вигляді слизу.

Показання до застосування: у формі присипки і пасти для лікування дерматиту; всередину у вигляді слизу для лякування виразок,запальних процесів травного каналу;при отруєнні кислотами.лугами та солями важких металів; уформі мікстури--для зниження подразнювальної дії деяких ліків та уповільнення їх всмоктування.

 

Насіння льону справдяє обволікальну,послаблювальну дію.Призначають для зовнішнього застосування у вигляді слизу пригострих запальних процесах(абсцес,фурункул.лімфаденіт,міозит,артрит); всередину--- при гастриті,виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.

 

Корень алтеї лікарської містить слизові речовини,крохмаль тощо.Призначають у формі настою та мікстури.Виявляє обволікальну і  протизапальну дію.Застосовують при гострому ларингіті,фарингіті,трахеїті,бронхіті,бронхопневмонії.кашлюку.

 

Адсорбувальні засоби—це засоби,які здатні своєю поверхнею поглинати і утримувати рідини та гази і тим самим захищати чутливі нервові закінчення від подразнень.

 

Вугілля активоване застосовують при отруєннях,оскільки препарат адсорбує токсичні речовини,уповільнює або припиняє їх всмоктування.Призначають також при метеоризмі й проносі.;для гемосорбції яка є ефективним засобом боротьби з інтоксикаццією.Такі адсорбенти,як ентеросгель,сорбогель ефективні при отруєннях,захворюваннях органів травлення,алергійних реакціях тощо.

 

Подразливі засоби_це лікарські речовини,що чинять стимулювальну дію на чутливі нервові закінчення шкіри і слизових оболонок та виявляють місцеву рефлекторну та відволікальну дію.

 

Розчин аміаку під час вдиху подразнює рецептори слизової оболонки дихальних шляхів і  рефлекторно збуджує дихальний і судиноруховий центри.Призначають інгаляційно хворим у непритомному стані,а також при сильному алкогольному сп’янінні всередину по 5-10 крапель з водою.

 

Гірчичники виявляють відволікальний ефект при запальних процесах дихальних шляхів та легень(накладають на ділянку грудної клітки),радикуліті(на поперекову ділянку),стенокардії(ділянку серця),а при артеріальній гіпертензії(на потилицю).При цьому зменшується біль і запальні реакції.Їх не застосовують принаявності ушкоджень на шкірі,при гнійнічкових захворюваннях,нейродерматиті,екземі,псоріазі.

 

Ментол-компонент ефірної олії м’яти перцевої.Ментол при нанесенні на шкіру та слизові оболонки зумовлює подразнення нервових закінчень.що супроводжується відчуттям холоду;виявляє рефлекторну та відволікальну дію.Призначають для втирань

.Усередину призначають як заспокійливий засіб.

 

Перцевий пластир.Містить екстракт стручкового перцю,що нанесені на тканину.Виявляє подразнювальну та знеболювальну дію .Накладають на шкіру на 2доби.Застосовують при радикуліті,невралгії,міозиті,люмбаго.

 

Олія терпентинова очищена.Виявляє місцеву подразнювальну.знеболювальну.антисептичну та відхаркувальну дію.Призначають для зовнішнього застосування при невралгії.міозиті,люмбаго,ревматизмі,артриті;для інгаляцій-при гнилісному бронхиті,бронхоектазіях та ін.

Протипоказання; захворювання печінки та нирок.

Подразливі засоби не можна призначати дітям дошкільного віку,оскільки у них можливі рефлекторне пригнічення та зупинка дихання.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Фармакологія.      Тема лекції : Лікарські засоби. Що впливають на функцію органів дихання. Нековаль  стор.263-275.   Стимулятори дихання,...