понедельник, 2 мая 2022 г.

 Патоморфологія.   Лекція.

Тема :  Патоморфологія   та патофізіологія  системи   дихання.

 

Бронхіт.

Гострий  та хронічний.

 

Гострий бронхіт—це гостре запалення слизової оболонки бронхів.

Основне значення в розвитку належить ін фекційним агентам :вірусам,бактеріям.Слизова оболонка набрякла,гіперемована,з наявністю слизового,слизово-гнійного  або гнійного ексудату. При важких формах з’являються кровозливи,ексудат може бути геморагічного характеру.Можлива повна обтурація секретом просвіту дрібних бронхів і бронхіол

 

Хронічний бронхіт—це дифузне запалення слизової оболонки,що характеризується тривалим перебігом з періодичними загостреннями.

Первинний хр. бронхіт--.це дифузне ураження бронхіального дерева.

Вторинний розвивається на фоні інших захворювань.Для нього характерне сегментарне(локальне) ураження.

Гістологічно :набряк слизової оболонки,метаплазія та атрофія епітелію,підвищення секреції слизу.

Запалення слизової оболонки призводить до спазму бронхів,поширення на дистальні відділи,порушується вироблення сурфактанту(речовина,що продуцюється  альвеолярними клітками і запобігає спаданню стінок альвеол).

 

Пневмонія---це запальний процес інфекційної природи з переважним ураженням альвеол.збудник :пневмококки,стафілококки,стрептококки,кишкова паличка,респіраторні віруси.Інфекція найчастіше проникає в легеневу тканину шляхом інгаляції збудників і аспірації вмісту носоглотки,рідше гематогенним шляхом із вогнищ інфекції.

За клініко-морфологічними ознаками гострі пневмонії поділяють на крупозні(часткові),вогнищеві(бронхопневмонії) та проміжні(інтерстеціальні).

Крупозна пневмонія має 4 стадії :

1ст. приливу :гіперемія легеневої тканини,порушення прохідності  капілярів,наростання запального набряку.В набряковій рідині значна кількість мікроорганізмів.Ця стадія триває від 12год. до 3-х діб.

2ст.червоного опечінкування внаслідок діапедезу форменних елементів крові(в основному еритроцитів) і ексудація білків плазми(в основному фібриногену) в альвеоли і дрібні бронхи.Уражена ділянка стає безповітряною,щільною,червоного кольору з зерністістю в розрізі.тривалість цієї стадії от1до3діб.

3ст.сірого опечінкування---альвеоли заповнюються великою кількістю лейкоцитів(ерітроцити зустрічаються рідко),тому легені в розрізі сіро-жовтого кольору,зберігається виражена зерністість.Тривалість від2до6діб.

4ст.розрішення характеризується поступовим розчиненням фібрину.При повному розсмоктуванні ексудату –легеня стає м’якою,але еластичність її повністю не відновлюється.Тривалість цієї стадії залежить від поширенності процесу,проведеного лікування,особливостей реактивності організму,вірулентності збудника.

 

При вогнищевих пневмоніях запальний процес охоплює часточки або групи часточок в межах одного або декількох сегментів.Процес починається з бронхів,тому це бронхопневмонії. В ураженій легені чергування вогнищ запалення з темними ділянками ателектазу  і світлими зонами замісної емфіземи(підвищено вміст повітря),що надає легені строкатого вигляду.Ексудат частіше має серозний характер,може бути гнійним.геморагічним або змішаним.На відміну від крупозної пневмонії фібрин в ексудаті відсутній або вміст його незначний.

 

Проміжні(інтерстеціальні) пневмонії характеризуються розвитком запального процесу в стромі.

 

 

Хронічна пневмонія---виникає як наслідок невилікуваної гострої пневмонії і характеризується тривалим перебігом із періодами загострень і ремісій.

Причинами переходу гострих в хронічні форми є зміни характеру мікрофлори,зниження імунітету організму,неадекватне лікування.У розвитку хронічної пневмонії є  порушення дренажної  функції бронхів.внаслідок спазму,деформації,метаплазії  миготливого епітелію.порушуються механізми самоочищення легень,затримка слизово—гнійних секретів у бронхіальному дереві,утворюються дрібні ателектази(спадання з утратою об’єму легені), що сприяє розвитку інфекції і запального процесу. В ураженій частині розвивається пневмосклероз(ущільнюються),виникає бронхіт,розвиваються бронхоектази(хр. гнійний процес) В сусідніх ділянках може розвинутись емфізема(підвищений вміст повітря)

 

 

Рак легень.

Основним фактором розвитку раку є шкідливий вплив на слизову оболонку бронхіального дерева.Спочатку хр. бронхіт,метаплазія миготливого епітелію в плоский і злоякісне переродження.

Рак легень розвивається із метаплазованого епітелію бронхів і бронхіальних залоз.

3 види гістологічних :

1.плоскоклітинний рак із зроговінних,без хроговіння,недифіренційованих.

2.залозистий рак різного ступеня діфференціювання.

3.недиференційований рак(великоклітинний,дрібноклітинний)

На ранніх стадіях рак легені виявляють у виді бляшки або поліпоподібного 

1. у просвіт бронха,утворюючи розростання.

2. інфільтрує стінку бронха,поширюючись по ньому як  в напрямку більших так і дрібніших бронхів.

3.проростає між хрящовими кільцями,поширюється перибронхіально і утворює пухлинний вузол або розгалуджується по ходу бронхіальних гілок і судин.

За локалізацією рак поділяють на центральний.що походить із головного, часткового або сегментарного бронхів і периферичний.що походить із дрібних бронхів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Фармакологія.      Тема лекції : Лікарські засоби. Що впливають на функцію органів дихання. Нековаль  стор.263-275.   Стимулятори дихання,...