среда, 18 мая 2022 г.

 Лекція. Фармакологія

Тема : Солі лужних і лужно-земельних металів.

 

Натрій..Дефіцит –проявляється спазмами непосмугованих м’язів,пригніченням ЦНС,розладами кровообігу.

Натрію хлорид—сольовий препарат,який застосовують у формі ізотонічного.гіпертонічного та гіпотонічного розчинів.

 

Ізотонічний розчин натрію хлориду—це 0,9% розчин.,його називають фізіологічним.Осмотичний тиск фізіологічного розчину відповідає тискові рідин і клітин організму.

Показання до застосування :зневоднення на тлі безперервного блювання,проносу,опіків,інфекційні хвороби,значна крововтрата,шок,колапс ; місцево :для оброблення і промивання ран,опіків,очей,носової порожнини.Вводять ізотонічний розчин підшкірно і внутрішньовенно.

 

Гіпертонічний розчин натрію хлориду—це 2-10% концентраціяї.Його осмотичний тиск вищий, ніж тиск у клітині ,тому він спричиняє зморщування і загибель клітин,виявляє протимікробну дію.

Показання до застосування :Для оброблення і промивання  гнійних ран,опіків,абсцесів ; в/в –для зипинки легеневої,шлункової,кишкової кровотечі,та при атонії кишок ; ректально--  при закрепах як проносний засіб ; всередину--- для промивання шлунка при отруєнні срібла нітратом.

 

Гіпотонічний розчин---0,45—0,6% концентрації.Його осмотичний тиск нижчий,ніж тиск усередині клітини,тому він призводить до набухання і розриву клітини(лізису)

Показання до застосування :для виготовлення розчинів місцевоанестезійних засобів.

 

 

Солі К—це калію хлорид.

Дефіцит К в організмі призводить до появи слабкості і паралічу м’язів,порушення серцевого ритму(екстрасистолія) ,зниження перистальтики кишок.

Показання до застосування :гіпокаліємія,серцеві аритмії.

Протипоказання :повна блокада серця,порушення функції нирок,та недостатність надниркових залоз.Входить до складу препаратів Аспаркам і Панангін.

 

Солі Саце кальцію хлорид і кальцію глюконат.

Са забезпечує і підтримує нормальний стан кісток і зубів,бере участь у згортанні крові,передачі нервових імпільсів,функціонуванні нервової,м’язової і залозистої тканин,виявляєпротизапальну,протиалергічну,протиексудативну дію;стимулює серцеву діяльність(впливає на серце протилежно йонам калію).

Препарати Са застосовують при кровотечах,алергіях,хворобах шкіри ,прищитоподібної залози,ексудативно-запальних процесах,діатезі,капіляротоксикозі,у складі комплексної терапії хворих з переломами,остеопорозом,при запальних захворюваннях.

Протипоказання до застосування :при лікуванні серцевими глікозидами,схильності до тромбозів,тяжкій формі атеросклерозу.

 

Солі Мg—магнію сульфат.

Магній є складовою багатьох ферментів,від нього залежать енергетичний обмін,нервово-м’язова збудливість,регуляція проникності клітинних мембран.Він є антистресовим елементом.Ознаки дефіциту Мg –підвищена дратівливість,апатія,депресія,тремтіння м’язів,порушення серцевого ритму.

Магнію сульфат виявляє різнобічну дію залежно від шляхів введення :

---при парентеральному введенні : пригнічує ЦНС, виявляє протисудомну дію,знижує АТ,спазмолітичну дію,знижує скоротливу активність міометрія,

--при ентеральному введенні :зумовлює рефлекторний викид жовчі,як проносний засіб.

 

 

Глюкоза—є одним з основних енергетичних джерел в організмі,має антитоксичні властивості.Вмедицині використовують у формі ізотонічного та гіпертонічного розчинів,таблеток.

 

Ізотонічний розчин  має 5% концентрацію.Його осмотичний тиск дорівнює тискові крові та рідин організму.

Застосовують при зневодненні,хронічних захворюваннях,виснаженні(кахексії),інтоксикації,хворобах печінки,колапсі,шоці,для розведення ліків.Глюкоза  в ізотонічному розчині є постійним компонентом кровозамінних та протишокових рідин.

 

Гіпертонічний розчин глюкози має 10-40% концентрацію.осмотичний тиск його вищий ніж тиск крові та міжклітинних рідин.

Показання до застосування :сприяють підвищеннюАТ,покращенню серцевої діяльності,для антитоксичної діяльності печінки.Призначають при гіпоглікемії,шоці,колапсі.Вводять глюкозу тільки в/венно,при  п/ш та в/м введенні виникають запалення та некроз тканин.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Фармакологія.      Тема лекції : Лікарські засоби. Що впливають на функцію органів дихання. Нековаль  стор.263-275.   Стимулятори дихання,...